Welkom bij de Oracle EBS Financials crediteuren zelfhulp pagina

Sluit de crediteurenmodule aan met het grootboek, krijg inzicht in de distributie en analyseer oude posten (doelpubliek eerste medewerker crediteuren, grootboek)

Aansluiting met het grootboek. Een van de nuttigste rapporten is de proefbalans crediteuren. Deze kan in samengevatte vorm gedraaid worden en geeft dan de som van de openstaande facturen weer. In twee kolommen, de ene geeft het oorspronkelijke factuurbedrag weer, de tweede kolom het resterende factuurbedrag. Deze tweede kolom moet dus gelijk zijn aan de balanswaarde in het grootboek. Per einddatum van de betreffende periode. Is dat niet het geval dan dient u eerst te kijken of per einde van de voorgaande periode wel aansluiting was. Ga terug totdat u een periode vindt waarin de balanswaarde in het grootboek op de grootboekrekening crediteuren aansluit met de openstaande postenlijst in de module. En kijk dan hoe het verschil is ontstaan. In eerste instantie zorgt u natuurlijk dat alle boekingen uit de module zijn doorgezet doordat u het proces boekingen crediteuren heeft uitgevoerd. En dat de boekingen zijn doorgeboekt in het grootboek. Tevens zorgt u dat de module dicht staat voor de periode die u gaat aansluiten omdat anders uw crediteuren medewerkers vrolijk verder gaan boeken in de periode die u aansluit.

Ik ga er nu vanuit dat u alles succesvol heeft doorgeboekt, de periode dicht staat en er een verschil is. Niet aansluiten kan veroorzaakt worden door boekingen met een andere bron dan crediteuren op de crediteuren grootboekrekening. Draai een geschikt rekeninganalyse rapport uit het grootboek uit en kijk of er geboekt is met een andere bron dan crediteuren. (bijvoorbeeld een memo boeking in het grootboek zelf. Is dat niet zo en wordt de gehele mutatie in het saldo op de grootboek rekening crediteuren veroorzaakt door de module crediteuren dan moeten we daar verder zoeken. U kunt verder zoeken of bijvoorbeeld een crediteuren batch is aangemaakt met een andere balansrekening dan de rekening crediteuren. Of dat per ondeluk de crediteuren rekening voor de factuurdistributie is gebruikt (crediteuren - aan crediteuren boeking dus). Dit laatste kunt u door het rapport boekingsposten crediteuren opsporen. Zie bijgevoegde illustratie. Het rapport laat de regelsoort zien en dat kunt u gebruiken door de combinatie regelsoort "kosten" met als distributie de crediteuren balansrekening op te sporen. Dit dient u even voor ieder regelsoort te herhalen (er zijn meestal een half dozijn regelsoorten ingericht, denk aan prjsverschillen, BTW, vrachtkosten en dergelijke). Bij het opvragen van dit rapport natuurlijk wel even alleen de boekingsposten opvragen met de status " geboekt". In het onderstaande voorbeeld ziet u een boeking crediteuren rekening 1511100 gebruikt voor zowel de distributie als de passivum kant, he registreren van de schuld.


MISSIE:

DEZE PAGINA TOONT LAAGDREMPELIGE OPLOSSINGEN WELKE MET MINIMALE MIDDELEN EN DOORLOOPTIJD TOCH EEN TIJDELIJKE OPLOSSING BIEDEN VOOR  RAPPORTAGE ISSUES MBT ORACLE FINANCIALS.

BEHANDELD WORDEN AANSLUITINGEN, BEHEER VAN TUSSENREKENINGEN EN HET ONTSLUITEN VAN DE BOEKINGSREGELS UIT DE MODULES.

DISCLAIMER:

BEHANDELD WORDEN EEN AANTAL SOMS MINDER STABIELE INRICHTINGSAFHANKELIJKE OPLOSSINGEN. INDIEN U ERVOOR KIEST DIT ZELFSTANDIG UIT TE VOEREN DIENT U VOLDOENDE INZICHT TE HEBBEN IN DE OPLOSSINGEN EN DE EBS. VALIDEER EERST DAT DEZE OPLOSSING IN UW SITUATIE WERKT VOORDAT U CONCLUSIES TREKT.  

Home
Oracle EBS
Oracle EBS inkoopmodule
Oracle EBS rapportage
Oracle EBS risico's






























































Het bovenstaande rapport bevat natuurlijk meer informatie. Hier heeft u alle distributieregel detail uit de crediteuren module. In een vorm die ook nog eens aansluit met het grootboek. Als u dit rapport nou eens goed in Excel zou kunnen zetten dan heeft u een soort van mini datawarehouse, met leverancier, distributie, factuurnummer, bedragen, etcetera. Helaas staan de gegevens die u nodig heeft op verschillende regels en kunt u er dus nu weinig mee. In een latere versie van deze website laat ik zien hoe u middels zogenaamde "report data mining tools" (ook wel eens minder respectvol "tekstschraap programmatuur" genoemd), deze gegevens redelijk gemakkelijk toch in een normale tabel krijgt die u kunt inlezen in Excel.

Voor nu wens ik u te wijzen op een alternatief. Bovenstaand rapport is zoals de naam zegt, een rapport. En rapporten in Oracle bevatten afgekapte informatie. Het externe factuurnummer of de leveranciersnaam kan meer posities bevatten dan Oracle heeft voorzien. En dus gaat u met niet complete gegevens aan de slag. Een alternatief is het exporteren van een query. Een query is wel compleet, de gegevensvelden worden daar niet afgekapt. Maar een query vergt vaak een grote systeembelasting en is daardoor vaak traag. En in omgevingen waar performance een issue is is het draaien en exporteren van zware queries het eerste dat de functioneel beheer afdeling tegen probeert te gaan. De query die u wenst te gebruiken is meestal bereikbaar onder het crediteuren manager menu en heet dan iets als Boeking > Boekingsregels bekijken. Deze query hoort aan te sluiten met de grootboekperiode mutatie. Echter alleen als u zich bij de optie "overgeboekt naar grootboek" beperkt tot de regels die zijn overgeboekt. Voeg eventueel nog additionele velden toe en kies vanuit de menu balk, bestand, exporteren. Bij lagere autorisaties dan de autorisatie grootboek worden beveiligde systeemregels die bij die autorisatie beveiligd zijn natuurlijk niet getoond en is de export niet compleet! Doe deze export eerst voor een kleinere leverancier en bekijk de output. Voeg eventueel extra velden toe als inkooporder nummer. (handig voor het opsporen van afdelingen die te weinig gebruik maken van inkooporders, die kun je met deze dump ook zo opsporen!). Indien de export niet werkt kan het aan de pop up blokker liggen, druk dan de ctrl toets in tijdens de dump.

De bovenstaande rapporten ontsluiten de crediteuren module en sluiten in principe aan met het grootboek. Een alternatief distributie rapport is vanuit crediteuren het rapport "Rekeninganalyse Crediteuren". Ook dit is weer tamelijk lastig in Excel te zetten, maar met een tekstschraap programma is dit zeker te doen. Tekstschraap programmatuur is vaak voor minder dan eenmalig 500 euro per desktop te verkrijgen, en u hoeft dit alleen maar naar enkele powerusers uit te rollen. Ik verkoop deze programmatuur zelf niet en verdien er niets aan als u het koopt. Datamystic stelt 30 dagen proefversies gratis beschikbaar van haar variant genaamd "Text Pipe Pro" en alhoewel het niet heel gebruikersvriendelijk is, is het wel krachtig. Een alternatief is natuurlijk dat functioneel beheer een SQL query schrijft en deze op verzoek draait. In beide gevallen dient u wederom op te passen en het resultaat te verifieren. Het gebruiken van Excel en van door uw afdeling functioneel beheer zelf geschreven SQL scripts is foutgevoelig.

Na eerst het "Proefbalans crediteuren" rapport behandeld te hebben en daarna meer in detail in te gaan op de distributieregels vanuit de crediteuren module is het tijd om in detail te kijken naar de openstaande facturen lijst zelf. Dit blijkt zoals vermeld uit het "Proefbalans crediteuren" rapport. Maar dan uitgedraaid in detail vorm. U ziet nu een lijst van alle openstaande facturen. Met onder andere de factuur datum. Dit rapport sorteren geeft belangrijke informatie over bijvoorbeeld oude beschikbare creditnota's. Of leveranciers waar relatief veel probleemfacturen open staan. U kunt hier bijvoorbeeld de facturen met factuurdatum ouder dan x en openstaand bedrag groter dan Y sorteren en dan deze door uw crediteuren afdeling laten verklaren in een soft dan wel hard close dossier. En zo de afdeling te dwingen gestructureerd de probleemfacturen aandacht te geven. Om dit goed te doen is enige Excel vaardigheid nodig.